Over mij en mijn talent

Talent krijg je mee en kun je ontwikkelen. Al heel jong tekende ik heel veel en hoorde ik dat ik er het talent voor had. Ik vind het tekenen van menselijke gezichten en lichamen een grote uitdaging. En ik heb meer dan eens tijdens gesprekken met vrienden of vriendinnen hun portret zitten tekenen. En bij het zien van de eerste Griekse iconen wist ik dat ik dat ooit wilde leren.

Inmiddels heb ik gemerkt dat mijn iconen mensen raken, wanneer ze gezien worden, ook bij degene die zegt niets te hebben met religie. Dat vind ik fijn. Ze hebben een werking, ook al hebben mensen geen idee wie de figuur op de icoon of wat het verhaal erbij is. Dat vind ik zelf ook niet zo belangrijk. Het gaat mij om de gezichtsuitdrukking en ik vind het fijn als die raakt, ontroert of troost geeft.

Al een tijdje werd ik gehinderd door de gedachte dat ik mijn werk slechts aan een beperkt aantal mensen kwijt kon, omdat icoon schilderen een traag ambacht is, dus ik kan er niet zo heel veel maken. Tot ik op het idee kwam om kaarten te maken. Ik ben direct aan het werk gegaan en nu zijn er icoonkaarten, die online te bestellen zijn. Mijn missie is om mijn iconen voor heel veel mensen beschikbaar te maken, omdat ik steeds weer hoor dat ze ‘goed doen’.


Wat vooraf ging aan deze missie

In 1978 kwam ik voor het eerst in Griekenland, waar ik me direct thuis voelde en waar ik, als ik er niet ben, altijd een beetje naar verlang. Vervolgens heb ik in de afgelopen meer dan 40 jaar het land doorkruist van Zuid tot Noord en van West naar Oost. Alleen, met familie en met vrienden. Intussen heb ik er een paar jaar van mijn leven doorgebracht. En inmiddels spreek, zing, kook en dans ik redelijk Grieks. En het liefst allemaal tegelijk. Ik heb er de allergelukkigste tijden beleefd en heftig verdriet ervaren. Ik houd van de de mythologie en heb zelf mijn portie Griekse tragedie mogen beleven.

Tijdens mijn zwerftochten vond ik op afgelegen bergtoppen in minuscule kerkjes, waar vrijwel altijd een lichtje brandde, de mooiste iconen. Soms verweerd en niet eens mooi, maar ze straalden iets uit. Iets liefs, maar vaak ook iets droevigs. Of somber, sjagerijnig of streng.

Jaren geleden maakte ik zelf mijn eerste icoon. En nog één en nog één. Vervolgens nam ik les en leerde het ambacht. Keer op keer ervaar ik dat deze rustieke vorm van schilderen mij goed doet. Op een dag werd mij gevraagd of mijn iconen te koop waren en ik zei “Ja.” Al doende ontwikkel ik een eigen stijl en maak lieve, vriendelijke iconen, waar mensen zich goed bij voelen.

In 1992 zwierf ik 5 maanden rond op de eilanden, met name de cycladen en Kreta. Ik woonde 5 weken op Gavdos op het strand onder een boom. Gavdos is een steen in zee en de zuidelijkste punt van Griekenland en Europa, waar niets groeit en bijzonder weinig te beleven is. Heerlijk!

Op deze website deel ik blogs en vlogs over (de geschiedenis van) iconen, door anderen of door mij gemaakt. Iedere icoon heeft een verhaal. En ik vertel over de iconen, die ik zelf maak en gemaakt heb. Over talenten, technieken en toepassingen. In de nabije toekomst zal hier zelfs een online schildercursus te volgen zijn.

Originele ambachtelijke iconen, kaarten en meer varianten

Originele iconen

Icoonkaarten

Mensen met iconen